pátek 25. května 2018

RECENZE: Probuzení Simona Spiera

Zdravím všechny milovníky knih!
Úvod k dnešní recenzi jsem už měla předpřipravený. Ale okolnosti mě donutily k tomu, abych ho smazala a napsala ho znova. Je zbytečné, abych vám zde psala, že toto je první recenze po dlouhé době a že jsem neměla čas kvůli maturitě a přijímačkám (které jsou už úspěšně z mnou!). Tohle všechno už víte a pokud ne, tak to stejně není nic důležitého a kvůli tomuto můj blog nečtete.

Dneska jsem se zamilovala. Hluboce a upřímně. Ale není to to klasické zamilování, kdy se vám podlomí kolena, rozletí se vám motýli v břiše a zamotá se vám hlava v okamžik, kdy ho nebo ji uvidíte. V reálném světě byste tohoto kluka nepotkali. Ale existuje. Je skutečný. Alespoň v této knížce. A to mi stačí. Musí. Pokud ho někdo znáte, seznamte mě s ním. Prosím? Chtěla bych ho poznat a kamarádit se s ním. Simone, jsi tam?

Probuzení Simona Spiera

autor: Becky Albertall
nakladatelství: Yoli
žánr: young adult
počet stran: 296
doporučená cena: 249 Kč
hodnocení: ⭐⭐⭐⭐⭐

Tento půlrok byl pro mě poměrně náročný a já se konečně dočkala. Měla jsem den sama pro sebe, nikdo po mě nic nechtěl, nemusela jsem nic dělat. Zalezla jsem si na zahradu s touto kráskou a četla a četla. Ani nevíte, jak mi čtení chybělo. V poslední době jsem četla převážně knihy k maturitě a na ostatní nezbyl bohužel čas. Ale teď to všechno vynahradím! Sobě i jim.

Jako první jsem sáhla po knize Probuzení Simona Spiera. Za chvilku bude v kině a já jí chtěla stihnout přečíst do té doby, abych na film mohla do kina jít. Ze začátku na mě tento příběh působil poměrně obyčejně. Simon si dopisuje s panem neznámým. Ani jeden z nich neví, kdo je ten druhý. Ale po pár stránkách jsem se zamilovala. Propadla jsem tomuto příběhu. A z obyčejného příběhu se stal příběh obyčejně neobyčejný a nadmíru poutavý.

Šesnáctiletý Simon je gay, ale nikomu to prozatím neřekl. Jediný, kdo to ví je tajemný Blue, se kterým si píše emaily pod skrytou identitou. Ví o sobě jen velmi málo věcí. Jsou stejně staří, jsou gayové a chodí spolu do školy.  Nejprve se sblíží, ale jejich pouto se začne prohlubovat až to začne být nesnesitelné. Musí se poznat. Osobně. Do toho je Simon vydírán. Ale také má kolem sebe patu dobrých kamarádů. Simon přemýšlí nad svou sexualitou, jak to řekne rodičům a kamarádům - jak se s tím srovnají. A zbude vůbec někdo, kdo ho bude mít rád právě takového, jaký je? Simon byl v mnoha okamžicích tak roztomile dokonalý a sladký. Myslím, že si Simona zamilujete stejně jako já. Jeho i Blue.

Toto pro mě byla první kniha s homosexuální tématikou a rozhodně nebude poslední. Jsem ráda a i trochu vděčná, že jsem si jí mohla přečíst. Zasáhla mě a otevřela mi hodně oči. Byla pro mě opravdu obohacující a pohladila mě po duši. Děkuji ti Simone, Děkuji ti Blue, Děkuji ti Becky.


Mějte se krásně a budu ráda za každý váš komentář - zda se vám tato kniha líbila apod.! 💜
.....
Instagram @knihy.podle.dorky

2 komentáře:

  1. Simona mám doma už docela dlouho a ještě jsem ho stále nečetla! Plánuji si ho ovšem vzít s sebou na dovolenou ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že si to zamiluješ! Je to skvělá kniha! :)

      Vymazat