čtvrtek 8. února 2018

RECENZE: Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

Zdravím všechny milovníky knih!
Vítám vás u recenze na další knihu z maturitní četby. Opět jsem si vybrala knížku s válečnou a židovskou tématikou a od knihy jsem hodně očekávala. Další novela z doby druhé světové války. Bohužel jsem sáhla trochu vedle a toto nebylo to pravé ořechové čtení pro mne. 

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

autor: Arnošt Lustig
nakladatelství: Hynek
žánr: 2.SV, holokaust
počet stran: 146
doporučená cena: 249 Kč
hodnocení: ⭐⭐

Od této knížky jsem očekávala vážně hodně, přestože jsem o ní moc nevěděla a chtěla jsem se jí nechat překvapit. Možná v tom byl kámen úrazu. Tento příběh není na první pohled klasický. Vypráví s lehkou ironií příběh o dvaceti Židech, kteří byli chyceni Němci, když se pokusili emigrovat do Spojených států amerických. Následně byli převezeni do koncentračního tábora, kde se k nim připletla mladá dívka Kateřina Horovitzová.

Tato skupinka dvaceti mužů byla ovšem ojedinělá. Byli vyvolení. Vyvolení k záchraně. Měli být vyměněni za skupinu zajatých německých vojáků. Toto privilegium jim bylo uděleno kvůli velkému bohatství, které jim k vysvobození mělo také pomoci.

Příběh pokračuje cestou do přístavu, odkud mělo být dvacet Židů vysláno na cestu do Ameriky. Cestu avšak narušuje mnoho komplikací ze strany Němců. Každý asi tuší, že Němci nehráli čestnou hru. Ovšem do jaké míry byla ta hra nečestná, vám prozrazovat nebudu.

Přestože takto zní příběh poměrně zajímavě, tak to pro mne byla nuda. Velká nuda. Příběh by se dal shrnout i s potřebnými detaily na 50 stránek. V první polovině se vlastně nic nestalo. Teda kromě toho, že nás autor seznámil s dvaceti muži a Kateřinou, kteří se vydali na cestu vlakem směr přístav.

Druhá polovina byla už zajímavější, každopádně mě bavila až poslední čtvrtina. V ní se toho stalo snad nejvíce. Děj měl větší spád, nebylo to zrovna akční, ale něco se tam konečně dělo a bylo to více čtivé. 

Jak víte, já mám knihy s tímto tématem hodně ráda a dost je vyhledávám. Četla jsem každopádně mnohem, ale mnohem lepší knihy. Trochu mě to mrzí, protože si myslím, že se zde dala propracovat mnohem lépe psychologie postav a autor se mohl zaměřit ne jejich pocity a víc se do nich vcítit. Nevím. Nicméně je kniha krátká, takže se dá přečíst i když vás zas tolik neuchvátila. Ale lepší být mohla. Četli jste tuto knihu? Jak se líbila vám? Budu ráda, za každý komentář, vždycky mě moc potěší! 😊💜


Mějte se fanfárově, jsem ráda, že jste se mnou! 😊
Instagram @knihy.podle.dorky

2 komentáře:

  1. Máme podobný názor, přestože jsem knize dala o dvě hvězdičky více. Také se mi četla hůře, mohla být shrnuta do méně stránek a bavit mě to pořádně začalo až na konci, kdy se toho stalo strašně moc. Ale já se na to pak začala dívat jako na celek a najednou jsem zjistila, že je to úžasné. Už je to dlouho, co jsem Kateřinu četla a ještě teď z ní mám smíšené pocity. Každopádně díky za připomenutí. Chtěla jsem si od Lustiga přečíst ještě nějaké knihy, takže bych asi měla zajít do knihovny :D A recenzi máš pěkně napsanou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Asi tuto knihu nedokážu úplně plnohodnotně ocenit, ale třeba se k ní jednou vrátím a bude se mi to líbit víc. Přeji ti hezký den! :)

      Vymazat