pondělí 5. února 2018

Knihovníček 3 - knihy na filmovém plátně #sknihouspolecne

Právě je sobota 3. února, 22:28 hodin a já mám vyloženě psací náladu. Přemýšlela jsem, jaký článek bych vám mohla kromě recenze napsat. Nejlepší knihy za rok 2017? Já sice ráda čtu, ale zase nejsem takový čtenář, abych mohla vybírat ze sta přečtených knih za minulý rok. Takže by tento článek sice šel, ale asi by to byla v celku rychlovka.

Nakonec jsem se rozhodla, že přispěji svým článkem do projektu KNIHOVNÍČEK #sknihouspolecne od Irenky z Knihánkova. Už jsem to chtěla udělat dlouho, tak proč ne zrovna teď, že? Nevíte o co jde? Nevadí. Ve zkratce vám to shrnu. Irenka přišla s myšlenkou, že bychom mohli propojit celou knihomolskou komunitu. Jak bloggery, tak knižní youtubery. A z tohoto důvodu jednou za čas vymyslí téma tzv. Knihovníčku, ke kterému se pak lidé mohou vyjádřit prostřednictvím článku jako já a nebo formou videa.

Pro více informací zhlédněte video přímo od Irenky a nebo si přečtěte její online dokument s přesnými informacemi.


Knihovníček 3 - knihy na filmovém plátně #sknihouspolecne

Já mám filmy hodně ráda a tento článek bych ráda využila především k tomu, abych vám zde představila ty z nich, které mě neskutečně bavily a byla jsem z nich téměř stejně nadšená, jako z knih. Ale bohužel nejsou jen takové filmy. Jsou i ty, které mě velmi zklamaly a nebo i ty, které dle mého názoru předčily knihy.

Skvělá kniha, skvělý film



Na první pozici zde musím zařadit Harryho Pottera. Ti z vás, kteří mě sledují už delší dobu, tak jistě ví, že já Harryho Poterra naprosto zbožňuji. Knihy jsem četla víckrát a filmy znám skoro nazpaměť. A oboje je úžasné. Kdybych si byla jistá, že jste ho všichni viděli a četli, tak ho zde ani nezmiňuji, ale v poslední době se čím dál častěji setkávám s lidmi, kteří pochází asi z jiné planety a Harryho Pottera pomalu ani neznají. Takže pokud je tady někdo takový, tak to prosím vás napravte!

Další parádní knihou a filmem je Než jsem tě poznala, ale to taky všichni znáte, nebo alespoň romantické duše mezi vámi.
Deník Anne Frankové. To je moje srdeční záležitost. A na knihu a film z roku 2003 nedám dopustit. Velmi dobrá záležitost.
A jako poslední film bych zde zařadila Stmívání. Ano, je mi už 19 let, ale když si vzpomenu na dobu, když mi bylo 12 a četla jsem tuto ságu, tak jsem byla do ní naprosto zamilovaná. Milovala jsem jak knížky, tak filmy. Jak by taky ne, když hlavním hrdinou je upír a jsou tam taky vlkodlaci. Takže si myslím, že jí příčka v této kategorii patří. 💗

Úžasná kniha a film totální propadák


Vždy, když má být zfilmovaná nějaká kniha, kterou miluji, tak se začnu hrozně těšit a v hlavě přesně vidím, jak by měl film vypadat. Jenže pak mi dojde: Co když to neudělají tak, jak chci a nebude to třeba ani podle knižní předlohy? Ale to by neudělali, vždyť kniha je tak úžasná a oblíbená! Nemohli by přece své příznivce zklamat! Ale přece jenom, co když... A obavy se strachem už jsou na světě.

Asi mým největším filmovým zklamáním byla adaptace trilogie Labyrintu. Respektive zfilmování druhého dílu. Katastrofa. Na třetí jsem už nesebrala odvahu. A asi nejhorší a nejnepochopitelnější je, že první díl se jim v celku povedl. S Hunger Games se to sice nedá srovnat, ale špatný rozhodně není. Knize odpovídal a i celkové zpracovaní vypadalo docela nadějně. Nevím co se stalo, ale druhý díl totálně dokopali. Vůbec nebyl podle knihy. Snažila jsem se tam najít alespoň nějaké záchytné body. Marně. A mělo to vážně dobrý náběh na slušnou dystopii.

Dalším, pro mne velkým zklamáním, bylo zfilmování trilogie Divergence. A tady je to stejné jako s Labyrintem. První díl byl velmi povedený. Jak jsem ho viděla, tak jsem si říkala: Sakra, tak tohle se jim povedlo! A od druhého dílu to šlo z kopce. Ale ne z kopce pozvolného, ale vyloženě jako z útesu.


Kniha nic moc, film byl na rozdíl od ní topový


A u poslední kategorie asi řeknete, že jsem se dočista zbláznila. Knihou, která mě vůbec nenadchla, ale film mě na rozdíl od ní bavil nesmírně moc, jsou Hvězdy nám nepřály. Ano, jsem asi jediný člověk na světě, kterému se styl Johna Greena nelíbí, ale je to prostě tak. Každopádně film naprosto miluji! Je tak něžný, romantický, ale i smutný, což mu přidává na reálnosti. Jeden z nejhezčích filmů s touto a obdobnou tématikou.


To je tedy pro dnešní článek všechno. Asi jsem vás moc neinspirovala, protože všechny zmíněné knihy a filmy asi znáte, ale na něco originálního a neprofláknutého jsem bohužel nepřišla. Tak třeba příště! Mějte se krásně! 😊
Instagram @knihy.podle.dorky

2 komentáře: