úterý 27. února 2018

Dystopické nákupy

Zdravím všechny milovníky knih!
Asi je to divné, ale knihy moc nenakupuji. Většinou nějaké dostanu k narozeninám nebo k Vánocům. A snažím se nejdřív číst ty, které už doma mám a až pak kupuji další. Asi jako u všech milovníků knih, se mi to tak úplně nedaří a stále mám doma kupičku nepřečtených knih a nové občas zkrátka přibudou.

Objednala jsem si z eshopu levneucebnice.cz čtyři antiutopické knihy, jelikož tento žánr mám hodně ráda a doma už mám z něho všechny knihy přečtené. Taky jsem se chtěla odměnit, jelikož před pololetím to bylo ve škole hodně náročné a také mi budou sloužit jako motivace do budoucna. A ke všemu to byla velice výhodná koupě. Teď se na čtení moc soustředit nemůžu, jelikož se snažím věnovat přípravě na maturitu a na přijímačky na VŠ. Takže se k nim dostanu až o prázdninách, pokud se udržím. Objednala jsem si trilogii Čistý. O ní jsem doposud neslyšela a docela mě zaujala její anotace.  A pak jsem si objednala Vzdor, což je druhý díl z dilogie Dech.

Čistý, Splynutí, Oheň


autor: Julianna Baggot
žánr: young adult, sci-fi, antiutopie
počet stran: 476
hodnocení (Databazeknih.cz): 74%
hodnocení (ČBDB): 74%
anotace (Čistý): 

Pressia si toho z Explozí ani ze života Předtím moc nepamatuje. Přespává ukrytá ve skříňce v ruinách starého holičství, kde žije se svým dědečkem, a myslí na to všechno, co je pro ni nenávratně ztraceno – jak ze světa zábavních parků, kin, narozeninových oslav, tatínků a maminek zbyl jen popel a prach, jizvy, trvalé popáleniny a zdeformovaná lidská těla. Jenže teď, když dospěla do věku, kdy se musí všichni hlásit k milici, kde z nich buď vycvičí vojáky, nebo je, jsou-li příliš postižení a slabí, využijí jako živé cíle, už Pressia nemůže dál předstírat, že je malé dítě. A rozhodne se pro útěk.

Existují ovšem i takoví, kteří apokalypsu přečkali bez postižení. Čistí. Přežívají v bezpečném úkrytu za zdmi Dómu, který chrání jejich zdravá, uměle zdokonalovaná těla. Jenže Partridge, jehož otec je jedním z nejvlivnějších lidí v Dómu, si připadá izolovaný a osamělý. Jiný. I jeho trápí pocit ztráty – možná proto, že se jeho rodina rozpadla, otec je emocionálně odtažitý, bratr spáchal sebevraždu a matce se do tohoto útočiště vůbec dostat nepodařilo. Nebo za to snad může jeho klaustrofobie: pocit, že tenhle Dóm se stává kolébkou mimořádně bezohledného režimu. Takže když z jedné nechtěně prohozené poznámky vyvodí, že jeho matka možná stále ještě žije, rozhodne se Partridge dát svůj život v sázku a uprchnout z Dómu, aby ji našel.

Každopádně jsem trochu váhala, jelikož ohlasy na tuto trilogii byly hodně rozporuplné. Pročetla jsem si několik recenzí a komentářů a setkala jsem se s lidmi, kteří ji řadili k těm nejlepším dystopickým sériím a pak tu byli ti, pro které to bylo naprosto průměrné čtení, né-li něco horšího. Já se každopádně těším, až se do ní pustím, jelikož kromě anotace moc nevím, co čekat. Jsem zvědavá.


Dech, Vzdor


autor: Sarah Crossan
žánr: young adult, antiutopie
počet stran: 264
hodnocení (Databazeknih.cz): 79%
hodnocení (ČBDB): 74%
anotace (Dech):

Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom. Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně. Dystopický román mladé irsko-americké autorky plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech.

Knihu Dech už jsem doma koupenou měla a dokonce jsem už jí četla. Ale je to docela dávno a moc mě nezaujala. Asi si říkáte, proč jsem si tedy koupila druhý díl a navíc po takové době? Ráda bych se k této sérii vrátila a dala jí ještě jednu šanci. Navíc je prý druhý díl mnohem lepší, než první. Tak uvidím, třeba se mi nakonec líbit bude. (Anotace je zde na knihu Dech z toho důvodu, abych vás seznámila s touto dilogií a nic vám nevyzradila.)



Už se těším, až se do nich o prázdninách pustím. A pokud jste některou z nich četli, tak mi do komentářů určitě napište, jak se vám kniha líbila!

Tak se mějte krásně!
Instagram @knihy.podle.dorky

4 komentáře:

  1. Sérii Čistý mám také doma. Kdysi mě na ni nalákala kamarádka, že je to skvělé, ale ještě jsem se k ní nedostala. Neustále dávám přednost jiným knihám.. :D Každopádně se budu těšit na tvůj názor a třeba mě přesvědčíš, že bych se do nich mohla konečně ponořit. A ať se líbí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti za milý komentář! Uvidím, kdy se k ní dostanu a pak samozřejmě dám vědět, jak se mi to líbilo. Děkuji a měj se hezky! :)

      Vymazat
  2. Ani jednu z uvedených knih jsem nečetla, ale moc dobrá dystopie je Ready player one. :-)

    OdpovědětVymazat